Politikerne evaluerte skoledebattene

Oksana Babyak (17) fulgte utdanningspolitikerne da de evaluerte årets skolevalg og valgtorg.

Les også: Rekordhøy deltakelse i skolevalget

- Jeg synes det er kjempebra at det blir arrangert skolevalg og valgtorg. Alle er ikke like orienterte, så det er veldig bra å få opp engasjementet, sier 17-åringen ved Drammen videregående skole.

Tirsdag ettermiddag fulgte hun utdanningspolitikerne i fylkeskommunen da de evaluerte høstens skolevalg og valgtorg i forbindelse med evalueringsrapporten så nå er kommet.

Skryt for Buskerudmodellen

- Vi har fått mye skryt for Buskerudmodellen på landsbasis og den måten vi har gjort det på med skoledebatter og valgtorg, sier leder av hovedutvalget, Elizabeth Skogrand (H).

- Det førte til mye engasjement der elevene har følt seg mer opplyst og mer i stand til å ta et politisk valg.

- Og det synes jeg er veldig godt å høre at elevene i Buskerud har fått med seg en grunnplanke innenfor demokratiforståelse, sier Skogrand.

- Selv om man ikke er 18 år så vil man stemme, man har en mening, og det er veldig bra at elever får mulighet til å sette seg inn i saker og bli hørt, fortsetter 17-åringen.

Vil gjøre skoledebattene og valgtorgene bedre

Det var utdanningspolitikerne i fylkeskommunen som i våres bestemte at det skulle gjennomføres skoledebatter og valgtorg ved alle de videregående skolene i Buskerud.

I forbindelse med skoledebattene og valgtorgene sendte elev- og lærlingeombudet ut forespørsel til elever, politiske representanter og kontaktpersoner om å delta i evalueringen.

Det har ikke vært gjennomført en slik systematisk evaluering tidligere. Målet med evalueringen er å få innspill til hvordan arbeidet med skolevalgene kan bli enda bedre.

Hektisk for politikerne

- Som politiker var det veldig hektisk, men det var en spennende og morsom opplevelse. Vi opplevde veldig mange engasjerte elever, og det var en fin tone mellom politikerne, sier Niclas Tokerud (Ap) som deltok på skoledebattene.

- Årets debatter var mer siviliserte enn debatter jeg har vært med på tidligere, så årets skoledebatter og valgtorg var veldig bra, sier Tokerud.

- Mange elever stilte spørsmål til politikerne, men jeg at det neste gang blir mer tid til å stille flere spørsmål, avslutter  Oksana Babyak (17).


Publisert 16. oktober 2013, oppdatert 16. oktober 2013.